NoutatiSanatateStil de viata

Cafea, Cafea, tu ești bună sau ești rea?

Niciun comentariu

 

Nu știu câți dintre voi sunteți băutori de cafea, dar eu una sunt destul de pasionată. Atât de pasionată încât numai gândul unei cafele fierbinți îmi face inima să tresară de bucurie. Gândul la mirosul proaspăt de cafea îmi face papilele gustative să devină jucăușe și să salivez. Atât de pasionată încât mă pierd cu orele prin magazinele de cafea, savurându-le mirosul. Ziua perfectă începe cu o cafea (dar se termină cu un ceai), conversația perfectă începe cu o cafea (dar se termină cu un desert), conținutul cărților noastre preferate au un impact mai mare dacă cititul este însoțit de o cafea.

După primul paragraf pare că sunt dependentă de cafea. Ei bine, asta ajunsesem să cred și eu, așa că am făcut un experiment care avea ca scop răspunsul la întrebarea „Chiar sunt dependentă de cafea?” Și dacă sunt, cum îmi este afectat organismul în lipsa cofeinei.

2 LUNI FĂRĂ CAFEA.

Am început în luna aprilie 2019. Era o perioadă agitată, aveam probleme cu odihna și concentrarea. Rezultatele de pe GOOGLE la simptomele mele duceau spre excesul de cafea. Prostii, este? Cu toate că nu credeam o iotă că acea minune de la Dumnezeu, cu gust divin și aromat, ar putea să-mi facă rău, i-am dat totuși o șansă teoriei GOOGLE. Fără cafea! Ca să fac totul ca la carte, m-am documentat, mi-am luat notițe, verificat semnele vitale, etc. Aveam impresia că fac vreun experiment NASA și nu vreau să pierd niciun detaliu. Zilele au trecut și eu nu simțeam nicio schimbare. Nici în comportament, nici în starea de bine, nici dureri de cap, nici pe partea cu odihna, nici măcar în portofel, pentru că înlocuisem cafeaua cu ceaiul și ceaiul „Bubble tea” este destul de scump. Trece prima săptămână. Gata să renunț experimentului Google, cu concluzie finală că nu sunt dependentă și că iubita cafea poate provoacă dependentă, dar nicidecum mie.

Îmi place să fac lucruri mărețe de luni, așa că mi-am planificat prima cafea după o săptămâna de pauză, într-o zi de luni. Încă dinainte ca alarma de 5:20 să sune și cu mult înainte de-a fi conștientă că m-am trezit de-a binelea, se trezise gândul. Gândul cu gândul la cafea. Cu ochii împăienjeniți de somn, mă îndreptam către locul unde are loc prepararea micului dejun. Așa am crezut eu, că mă îndrept, dar de fapt stăteam așezată lângă tocul ușii pentru că nu îmi puteam reveni dintr-o amețeală teribilă. Ochii se încețoșaseră, iar capul parcă tocmai fusese detonat exact ca o bombă veche. Neliniștea că nu mă simt bine a fost repede înlocuită cu gândul că lipsa cafelei își face efectul. Simțeam o bucurie interioara enormă, că am realizat ceva, dar ce bucurie e asta când îți faci rău? Probabil tot un efect al lipsei de cofeină. Datorită acestui incident am hotărât să mai amân ziua de reintroducere a cofeinei în rutina mea zilnică. Voiam să colectez mai multe dovezi despre efectele sale negative. Revenisem la rolul de cercetătoarea NASA. Am descoperit că în lipsa cofeinei, aveam mult mai multă pofta de mâncare. Îngrășare? Posibil. Norocoasă că ardeam caloriile prin antrenamente? Cu siguranță! Concentrarea, ce nu era ea înainte, acum lipsea cu desăvârșire. Dureri de cap mult mai frecvente, iar somnul la fel de discrepant. Toate aceste simptome pentru o săptămână, apoi totul a revenit la normal. Dar totuși, din dorința de a-mi demonstra că nu sunt dependentă, am ținut detoxificarea de cofeina timp de 2 luni de zile.

Concluzie, cofeina are atât efecte benefice/pozitive cât și negative. Reducem cu mult riscurile negative dacă o consumam moderat și cât mai simplă (fără zahăr, lapte sau frișca).

Recomandarea mea! Răsfățați-vă cu o cana de cafea în fiecare dimineață! Atât starea de bine cât și organismul vostru au nevoie de o gura de cafea aromată și fierbinte!

 

Efectele pozitive:

 • Cofeina conține diverși nutrienți; (antioxidanți, magneziu, potasiu, B12 si B3)[1]
 • Se consideră a fi energizant, ajutând la îmbunătățirea performanțelor sportive. [2]
 • Are efecte în prevenirea bolilor precum diabet zaharat de tip 2, Parkinson, boli cardiovasculare.
 • Reduce depresia.

Efectele negative (care câteva le-am resimțit și eu sunt):

 • Dureri de cap;
 • Anxietate;
 • Deteriorarea creierului (Un studiu făcut în 2016 concluzionează că o cantitate crescută de cofeina în perioada adolescenței poate produce modificări la nivelul creierului). [3]

Când trebuie să ne întrebăm dacă prea multa cafea este prea multă?

 • Când bătăile inimii sunt foarte rapide
 • Când ai probleme cu somnul
 • Când nu te poți relaxa
 • În cazul amețelilor frecvente
 • Când ai o stare de dispoziție ciudată

Adaug aici un link cu rețeta unei cafele perfecte.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=RFcuNI33Oq4

Referințe:

[1] Ranheim, T. and Halvorsen, B. (2005), Coffee consumption and human health – beneficial or detrimental? – Mechanisms for effects of coffee consumption on different risk factors for cardiovascular disease and type 2 diabetes mellitus. Mol. Nutr. Food Res., 49: 274-284. doi:10.1002/mnfr.200400109

[2] Koot P, Deurenberg P: Comparison of Changes in Energy Expenditure and Body Temperatures after Caffeine Consumption. Ann Nutr Metab 1995;39:135-142. doi: 10.1159/000177854

[3] O’Neill, Casey E et al. “Adolescent caffeine consumption increases adulthood anxiety-related behavior and modifies neuroendocrine signaling.” Psychoneuroendocrinology vol. 67 (2016): 40-50. doi:10.1016/j.psyneuen.2016.01.030

Related Articles

Spune-ti parerea...

Povestea mea
Tu ce faci pentru starea ta de bine?
Meniu
ro_RORomână