NutritieSanatateStil de viataVitamine

De ce ne îngrășam în perioada iernii?

Niciun comentariu

Eu sunt unul dintre miile de exemple care își schimbă puțin sau mai mult greutate în perioada rece. Dar de ce se întâmplă asta? Suntem noi cei răspunzători pentru asta? Nu este necesar valabil. Nu vă învinovățiți pentru lipsa de voință. Glumim despre necesitatea de a pune greutate suplimentară iarna pentru a ne ține de cald, dar acest raționament este cât se poate de adevarat. Mai jos voi explica câteva dintre motivele răspunzătoare pentru acest fenomen.

 1. Facem mai puțină mișcare sau exercițiu fizic.

De câte ori v-ați gândit că nu puteți ieși azi la o mișcare pentru că este prea frig?  Comoditatea vine cu repercursiuni asupra noastră. Ziua este mai scurtă, se întunecă mai repede, nu prea avem soare și aer cald, deci motivația nostră de a face mișcare scade drastic.

 1. Sărbătorile.

Gândiți-vă câte preparate din porc, diverse prăjituri, băuturi calde și zaharate consumați în perioada asta? Mult mai multe decât o faceți în tot anul. Și nu zic că se întâmplă doar la casele voastre, nu, nu . În fiecare an vin de sărbători acasă și mă înfrunt cu toate delicatesele. Ca o medie, de obicei plec înapoi în America cu cel putin un kg jumate în plus. Și nu vă gândiți ca o fac fără să îmi dau seama, îmi dau seama cu fiecare bucată de „șorici” pe care o mănânc. Dar nu mă pot abține pentru că asta ne este cultura. Mesele copioase ne aduc împreună, prepararea produselor de porc parcă împrăștie fericire în aer. Este ca un drog natural, aceste tradiții intriga endorfină și serotonină să explodeze în organism și să ne de-a o stare de fericire și liniște. (Știu că m-am lăsat dusă de val cu descrierea evenimentului, dar puțină endorfină a fost eliberata în organismul meu ce mi-a adus o stare de bine și de entuziasm că voi lua parte la aceste tradiții în mai puțin de o luna)

 1. Lipsa de Vitamina D.

Vitamina D este produsă natural de razele ultraviolete transmise de la soare, cum soarele se arată tot mai puțin pe timpul iernii, și organismul nostru o să primească tot mai puțină vitamina D. Deficiența de vitamina D afectează mult organismul, dar este important să reținem că are dea-face și cu starea noastră de bine. Lipsa de vitamina D ne poate face sa ne simțim triști sau în depresie. Iar asta ne poate împinge spre a mânca mai mult sau petrece mai mult timp în casă.

 1. Nutriția carbohidraților

Cu lipsa luminii solare în timpul iernii, găsim fericirea în alimentația glucidelor și a zahărului. Cu cât suntem mai nefericiți, cu atât trebuie să mâncăm mâncare dulce. Acest tip de mâncare accelerează fluxul de sânge și ne face fericiți pentru o perioadă scurtă de timp. Dar mai târziu distrugerea este mare. Aceasta duce la creșterea în greutate și la un flux de sânge mai lent. În schimb, ar trebui consumate surse naturale, sănătoase și carbohidrați.

 1. Motive hormonale

Factori biologici ai glicemiei și hormonilor tiroidieni ne pot scăpa de sub control. Condițiile de dezechilibru al vitaminelor și mineralelor din organism pot declanșa creșterea în greutate. Acești factori biologici declanșa senzația de foame continuă.

 1. Consumul scăzut de apă

Un alt motiv pentru creștere în greutate în lunile de iarnă se datorează faptului că nu bei apă. Apa devine rece, deci ne împiedică să o bem. În perioada asta preferam să bem băuturi calde și dulci. Dar consumul redus de apă nu determină doar creșterea în greutate, ci provoacă oboseală și schimbă starea de bine într-una de nepăsare.

 1. Foamea la miezul nopții

Una dintre problemele de care suferim pe timpul iernii este nevoia de a mânca tot mai des și în special noaptea din cauza scăderii de zahăr din sânge. Multe persoane mănâncă calorii și mese grase la cină sau înainte de culcare, declanșând creșterea în greutate. Organismul nostru are nevoie de energie, iar prin senzația de foame aceasta ne spune că trebuie alimentat. Asta se întâmplă din cauza aerului rece care ne cere mai multa energie pentru activități zilnice normale.

În concluzie, nu este doar vina noastră pentru acele kilograme câștigate pe perioada iernii, dar este datoria noastră să avem în vedere de ce se produc aceste schimbări și să minimalizam pe cât mai mult posibil.

Cum putem preveni creșterea în greutate?

 • Luați-vă partenerul, prietenul, mama, cățelul, oricine și mergeți împreună la o plimbare în fiecare zi
 • Asigurați-vă că aveți tot timpul apă cu voi.
 • Înlocuiți gustările dulci ce au cu un conținut crescut de zahăr cu fructe sau miere de albine.
 • Mâncați un mic dejun echilibrat obligatoriu.
 • Înlocuiți alimentele ce au un conținut crescut de carbohidrați cu alimente ce au un indice glicemic scăzut.
 • Pentru a evita porțiile mari, consumați un pahar de apă înainte de mâncare.
 • Ieșiți la soare cât mai mult.
 • Faceți mișcare fizică 3-4 zile pe săptămână, până la 45 de minute fiecare.
 • Consumați cel putin 2 litri de apa pe zi.
 • Mâncarea nu trebuie consumată înainte de culcare, foamea la miezul nopții trebuie suprimată cu gustări sănătoase.
 • Consumați fructe și legume ce conțin vitamina C și D.
 • Aportul de carbohidrați și zahăr ar trebui să fie din alimente sănătoase.
Tags: , , , , , , , , ,

Related Articles

Spune-ti parerea...

Cum să reduci riscul evoluției bolii Alzheimer și Demenței?
Motive pentru care să consultăm un psiholog
Meniu
ro_RORomână