NoutatiStil de viata

Motive pentru care să consultăm un psiholog

Niciun comentariu

Suntem stigmatizați dacă mergem la psiholog? De ce să mergem la psiholog? Care este diferența dintre psiholog și psihiatru? Acest articol vă răspunde la toate aceste întrebări.

Poate nu v-ați dat seama, dar în cultura noastră, cea mai comună metodă de a merge la „psiholog” este spovedania. Încă din cele mai vechi timpuri oameni merg la spovedanie pentru a-și elibera sufletul de o povară, un necaz, sau de gânduri neliniștitoare. În fiecare religie, există o metodă prin care oamenii cer divinităților să le curățe sufletul prin mărturisirea păcatelor. După această confesiune, sufletul se simte eliberat și renăscut. Ei bine, cabinetele de psihologie funcționează exact la fel. Sunt multe lucruri în viață care ne îngreunează sufletul atât de tare încât pare că ni s-a pus o talangă de fier la gât ce ne rănește tot mai tare cu trecerea timpului. Simțim asta pentru că avem simțul responsabilității, pentru că suntem oameni cu valori și frică de Dumnezeu.

De câte ori nu vi s-a întâmplat să regretați o acțiune pe care ați făcut-o? De câte ori ați fost puși în fața unei situații stresante? De câte ori ați simțit că persoana de lângă voi vă crează durere? Toate aceste evenimente sunt procesate și reprocesate de creierul nostru pană când ajungem să nu mai avem energie să ne ridicam dimineața din pat.

Grijile, supărările și situațiile ce ne provoacă stres, durere sau neliniște sunt foarte periculoase, deoarece ele apar ca o rană vizibilă, ce poate fi depistată cu ochiul liber. Această rană maschează foarte bine orice urmă de suferință pentru că este ascunsă foarte bine, acolo adânc în sufletul nostru. Dar în fiecare zi tot mai mult, gândurile iți împăienjenesc sufletul tău cald și iubitor, făcându-te să-ți pierzi din entuziasmul pentru frumusețile vieții. În fiecare zi tot mai mult, cu fiecare gând, tot mai des, până când nu mai simți nimic. Ce suntem dacă nu mai simțim nimic? O să fim doar un simplu corp ce adăpostește o inima transformată în cărbune? Ori poate suntem un corp gol ce a rămas captiv într-o stare de indiferență totală? Pare puțin dramatică descrierea pe care am făcut-o pentru a reprezenta parcursul unui gând negativ netratat, dar sunt ați fi surprinși să aflați că sunt enorm de mulți oameni care ajung în situația asta de nenumărate ori pe parcursul vieții.

Milioane de oameni sunt nevoiți să-și sacrifice somnul și liniștea pentru că o enormitate de gânduri negative au pun stăpânire pe creierul lor vulnerabil. Nimeni nu știe relația dintre tine și acele gânduri, și nimeni nu va știi pentru că tu nu le vei spune nimănui. Nu lăsa neliniștea propriilor tale gânduri să te lucreze împotriva ta. Dacă te-ai regăsit în cel putin una din frazele de mai sus, te rog sa iți faci o programare la un psiholog sau vorbește deschis cu un prieten.

Psihologul nu este acolo sa te judece. Este acolo sa te asculte.

O dată ce rostești acele gânduri cu voce tare, ele deja și-au pierdut din intensitate. Le mai rostești încă o data și încă o data până devii din ce în ce mai conștient de fiecare cuvânt în parte, iar de cele mai multe ori, tu ești cel care te vindeci. Ai nevoie doar de cineva care să te asculte. În unele situații psihologul poate fi înlocuit cu un prieten, un părinte, ori o rudă apropiată, dar sunt și situații când este nevoie de expertiza unei persoane educate și pregătită în acest domeniu.

Mai jos voi explica diferența dintre psihologie și psihiatrie.

Psihologie vs. Psihiatrie

Filmele și televiziunea înfățișează deseori terapia pentru o boală emoțională sau mentală, ca o persoană stând culcat pe o canapea într-un birou în timp ce îți revarsă ce are pe suflet unui medic. În realitate, acest lucru nu este neapărat ceea ce se întâmplă în terapie. Termenul de terapie este cuprinzător și include medicamente și multe tipuri diferite de terapii.

Psihiatrii și psihologii sunt ambii implicați în terapie, dar adesea publicul larg amestecă aceste două profesii. Deși psihologii și psihiatrii colaborează pentru a trata sănătatea mentală care stă la baza pacientului, fiecare are diferite condiții educaționale, formare și sfera de practică și joacă un rol integral unic în tratamentul bolilor mintale.

După ce a văzut un medic primar pentru o sesizare, un pacient ar putea lucra regulat cu un psiholog care abordează tiparele comportamentale. Acest psiholog poate trimite pacientul la un psihiatru care poate prescrie și monitoriza medicația. Psihologul și psihiatrul lucrează în tandem pentru a trata simptomele pacientului atât din punct de vedere comportamental, cât și clinic.

Domeniile psihologiei și psihiatriei sunt esențiale atât în cercetarea cât și în dezvoltarea tratamentului pentru îmbunătățirea sănătății mentale și emoționale. Diferențele deoparte, psihologii și psihiatrii au un scop comun: a ajuta oamenii să se simtă mai bine.

Cele trei diferențe principale între psihiatri și psihologi sunt:

  1. Psihiatrii sunt medici, psihologii nu.
  2. Psihiatrii prescriu medicamente, psihologii nu pot.
  3. Psihiatrii diagnostică boala, gestionează tratamentul și oferă o serie de terapii pentru boli psihice complexe și grave. Psihologii se concentrează pe furnizarea de psihoterapie pentru a ajuta pacienții.

Topul motivelor pentru care se consultă un psiholog

     1. Depresie

Tulburările stării de spirit apar adesea în perioada adolescenței. Și dacă este lăsată netratată, depresia poate dura până la vârsta adultă. Dacă ai o perioadă îndelungată de timp în care ai o stare de spirit mai depresivă (sentimente de tristețe sau neliniște sufletească), lipsa de interes (în activitățile ce obișnuiai să le adori), sentimente de lipsă stimei de sine, lipsa de concentrare sau gânduri suicidare, trebuie sa consulți un doctor cât mai rapid. Ei te vor pune în legătură imediată cu cea mai bună metodă de tratament.

      2. Anxietate

Anxietatea este o emoție caracterizată de sentimente de tensiune, gânduri îngrijorate și modificări fizice, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale.

Persoanele cu tulburări de anxietate au, de obicei, gânduri sau preocupări intruzive recurente. Aceștia pot evita anumite situații din griji. De asemenea, pot avea simptome fizice, cum ar fi transpirația, tremurul, amețelile sau bătăile rapide ale inimii. Psihologul te poate ajuta sa controlezi aceste emoții sau să le elimini permanent.

       3. Probleme Comportamentale

Problemele comportamentale sunt cel mai des întâlnite la copii sau adolescenți. Toți copiii pot fi obraznici, sfidători și impulsivi din când în când, ceea ce este perfect normal. Cu toate acestea, unii copii au comportamente extrem de dificile și provocatoare, care sunt în afara normei pentru vârsta lor. Un copil sau adolescent poate avea două tulburări în același timp. Un terapeut ar putea ajuta la descoperirea potențialelor probleme de sănătate mintală, deficit de abilități sau probleme sociale care pot conduce la comportamentul adolescentului.

         4. Dependentă de alcool sau droguri 

Din păcate, drogurile și alcoolul pot deveni probleme grave afectează familia și persoanele din jur. Un consilier privind abuzul de substanțe poate evalua consumul de substanțe și poate ajuta la determinarea cursului de tratament cel mai adecvat. Terapia individuală, terapia de grup, detoxia sau tratamentul rezidențial pot fi opțiuni în funcție de gravitatea problemelor.

         5. Stres

Stresul se referă în general la două lucruri: percepția psihologică a presiunii și răspunsul organismului la aceasta, pe de altă parte. Deoarece răspunsul la stres începe în creier cu percepția pericolului sau necunoscutului, cercetătorii consideră acum că cea mai de bază și probabil cea mai eficientă modalitate de a difuza stresul este schimbarea percepției anumitor situații, astfel încât acestea să nu fie văzute ca stresante. Psihologul te ajută să dezvolți abilități pentru a gestiona stresul cu succes  sau să iți schimbi percepția asupra stresului.

        6. Traume

Fie că este vorba despre un deces sau un atac sexual, evenimentele traumatice pot avea un impact pe toată durata vieții. Intervenția timpurie poate fi cheia pentru a ajuta acea persoană să se recupereze din circumstanțe traumatice.

        7. Durere după o pierdere 

Fiecare persoana indiferent de vârstă se confruntă cu durerea diferit, iar pierderea unei persoane dragi poate fi deosebit de dificilă. Terapia individuală, familială sau de grup poate ajuta aceste persoane să-și rezolve sentimentele și să-și dea seama de pierderea lor.

        8. Vrei să te iubești și să te accepți 

Mulți oameni au dificultăți în acest sens și nu sunt neapărat deprimați sau suferă de o altă tulburare mentală. Terapia te poate ajuta să explorați blocajele din creierul tău pentru a-ți conștientiza calitățile și să te învețe modalități practice de a face fericirea ta să devină o prioritate.

       9. Vrei să iți îmbunătățești căsnicia

Multe relații sunt funcționale, dar nu mai sunt distractive. Consilierea cuplurilor poate ajuta la îmbunătățirea comunicării și la strategia modalităților de a returna pasiunea și emoția într-o căsătorie.

      10.  Vrei să fii un părinte fantastic

Mulți dintre noi, în ciuda propriilor obiecții, revin la tiparele parentale pe care le-am observat în propria copilărie. Terapia te poate ajuta să ieși din această rută și să devii părintele pe care dorești să fii (și copiii tăi au nevoie).

     11. Vrei să prosperi în cariera ta 

Spui că nu ești nemulțumit unde ești, de ce nu te străduiești pentru ceva diferit? Teama, munca grea sau conflictul interpersonal vă revin? Terapia poate fi catalizatorul schimbărilor sănătoase din carieră.

    12. Vrei să-ți înțelegi scopul în viață 

Mulți terapeuți adoră să te scufunde și să te ajute să afli cine ești la un nivel profund, ajutându-te să descoperi pasiunile îngropate sub ocupația vieții.

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Articles

Spune-ti parerea...

De ce ne îngrășam în perioada iernii?
Am scris o poezie, două..
Meniu
ro_RORomână