Retete

Mic dejun-cocktail de nutrienți

Niciun comentariu

Astăzi, 09 Septembrie, am ajuns acasă la ora 19:30. Zi de luni în care m-am trezit la ora 6:10. Mi-am pregătit micul dejun, o cafea puternică și am plecat la drum. Ora 7:00, primul antrenament. Ora 8:00, antrenament de forță. Între orele 10:00-13:00 practică la spitalul undeva lucrez ca intern. Ora 13:30, prânzul. Ora 15:30, antrenamentul al doilea. Ora 17:30,curs de biostatistică. Ora 19:30, am ajuns acasă. Și cam așa arată toate celelalte zilele ale săptămânii. Cu un asemenea program ce mă solicită atât psihic cât și fizic, am nevoie de mâncare sănătoasa care să îmi asigure funcționarea bună a organismului, recuperarea lui, cât și energie maximă pe tot parcursul zilei. Cum fac asta? Prin a-mi începe ziua cu un mic dejun bogat în cât mai mulți nutrienți! Ador să gătesc, dar și să mănânc. Consider că micul dejun este cea mai importantă masa a zilei pentru că nu știu când o să am cea de-a doua masă în ziua respectivă. Cu toate că îmi fac o prioritate să am trei mese pe zi, puls câteva gustări (în special 30 min. după antrenament), tot nu se știe niciodată cum se desfășoară ziua. Încă un motiv pentru care micul dejun este sfânt pentru mine, vine din faptul că mi se face foarte foame în timpul antrenamentelor. Mă trezesc în mijlocul alergări de 70 de minute, că stomacul meu are ceva de obiectat, cerându-mi mâncare atunci, pe loc! Urata senzație. De acea prefer să previn aceste situații cu un mic dejun consistent. Dacă nu aveți timp să preparați micul dejun dimineața, atunci puteți opta pentru varianta în care îl pregătiți de seara și păstrat la frigider.

Pentru persoanele ce fac activitate fizică, eu servesc micul dejun cu 1h 30 min înainte  de antrenament. Nu am avut niciodată probleme de genul dureri de stomac sau senzație de balonare.

Deci, în zilele cu antrenament sau concurs, micul dejun constă în:

  • Cereale din orz
  • Lapte de migdale sau cocos
  • 5/6 miezi de nucă
  • 1 Banană
  • 3/4 Căpșuni
  • Semințe de chia
  • Goji
  • Semințe de in
  • Unt de arahide sau migdale

Prepararea micului dejun este cât se poate de simplă și rapidă. Se poate prepara la microunde sau pe aragaz. Punem câteva linguri de cereale de orz într-un bol/cratiță mică, adaugăm laptele sau apa atât cât să cuprindă cerealele. Dacă este la microunde, se lasă timp de 2 minute, dacă este pe aragaz, durează putin mai mult(cca 4 min.) și trebuie amestecat pană când cerealele aproape au absorbit tot laptele/apa. Luam conținutul de pe foc/ din microunde, adaugăm unt de arahide. Mestecăm. Adaugăm bucățile de nuci, semințele de chia, in și goji. Amestecăm iar, și adaugăm banana și căpșunule tăiate. Miere de albine se adaugă la sfârșit, după gust.

Acest mic dejun iți da necesarul de energie pentru tot parcursul zilei, nu deranjează stomacul în timpul activităților fizice și este plin de nutrienți!

Să ne reamintim că bananele sunt o sursă importantă de potasiu, B12, Vitamina C și diverși antioxidanți. Cerealele de orz sunt o sursă excelentă de fibre, minerale și antioxidanți. Semințele de chia și in conțin Omega 3, fibre, proteine și minerale (fier, calciu, magneziu, zinc). Fructul de pădure goji conține multe vitamine și minerale (vitamina C, fibre, fier, Vitamina A, zinc, antioxidanți). Untul de arahide conține și el proteine, vitamine și minerale. Așadar, acest mic dejun vă aduce un cocktail de vitamine și minerale ce au ca scop să vă mențină energia pe tot parcursul zilei.

Mai jos am atașat câteva dintre variantele micului dejun descris mai sus.

Sa aveți pofta!

Cu drag,

P.S

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Related Articles

Spune-ti parerea...

Tu știi să prepari corect un smoothie?
Meniu
ro_RORomână