Stil de viata

Tu ce faci pentru starea ta de bine?

Niciun comentariu

Fiecare etapă a vieții își schimbă prioritățile care definesc starea de bine.

De exemplu, când eram mică, starea mea de bine era definită de orele petrecute pe afară, în compania a câtor mai mulți copii, cunoscuți sau necunoscuți, toți îmi erau prieteni și parteneri de joacă. Sau atunci când mergeam la furat de cireșe și veneam acasă cu tricoul pătat, larg și ticsit cu cireșe. Două metode erau de obicei utilizate în furtul profesionist de cireșe. Fie îți prindeai partea de jos a tricoului între dinți încât să faci un hamac pentru delicioasele cireșe, fie aveai niște pantaloni ce puteau susține greutatea lor, pentru a le putea bagă în interiorul tricoului ca într-o pungă bine securizată. Tresar când îmi amintesc ce copilărie frumoasă am avut!

Cum am ajuns la anii adolescenței, starea de bine era mai mult definită de persoanele din jurul meu, în funcție de ce credeau despre mine ei, toți ceilalți cu care intram în contact . Voiam să fac parte dintr-un grup, să ies în evidență, să mă simt plăcută și acceptată de cei din jur. Nu prea țineam cont de faptul că acele grupuri sau lucruri nu mă reprezentau, voiam doar să fac parte din ceva. Probabil că toți am trecut prin acea perioadă când făceam compromisuri doar de dragul de de fi acceptați de cei din jur. Asta este perioada când poate mulți s-au apucat de fumat, pentru că asta părea a fi „cool”. Și când credeam că acea etapă a fost cea mai dificilă, am intrat în contact cu viața de adult. Responsabilități peste responsabilități, planuri de bătaie, unde dai la facultate? Ce o sa te faci cu acea facultate? Cum plătești acea facultate? Să te sacrifici pentru persoana care ți-a furat inima? Să faci un copil? Să te muti la casa ta? Să îți schimbi job-ul? Și multe, mullllte altele, care toate se rezumă la un singur cuvânt. STRES! Cu atâta stres ne mai gândim să mâncăm sănătos? Mai avem starea necesară să facem mișcare? Mai avem timp să ne refugiem în povestirile cărți noastre preferate? Mai ținem cont de câtă apa bem? Și toate astea chiar țin numai de noi și de voință noastră sau sunt influențate și de alți factori externi, ca lipsa parcurilor și locurilor de recreație, job de 10 ore, lipsa financiară pentru produse sănătoase, etc. Ei bine, am trecut prin toate cele menționate mai sus și chiar mai multe. Am avut momente în care nu reușeam să îmi țin greutatea sub control, cu toate că mă antrenam zilnic. Am avut momente când organismul nu îmi mai permitea să fac activitate fizică, momente când nu mă mai regăseam în propria-mi persoană și când nu mai aveam nicio motivație să îmi duc la bun sfârșit planurile și proiectele deja început. Cum am trecut peste acea perioadă? Ascultându-mi organismul. După zile întregi de observație și luat notițe, am redus cauzele la patru factori vitali stării de bine.

  1. Odihnă. Unele persoane se simt odihnite cu mai mult sau mai puțin de 7 ore de somn. În cazul meu, 7 ore nu erau îndeajuns. Aveam activitate toată ziua, plus antrenamente care mă solicitau atât fizic cât și psihic, iar eu alocându-mi doar 7 ore de somn sau chiar mai puțin, nu făceam decât să încetinesc procesul de refacere al minții și al corpului. În timpul somnului, creierul și organismul lucrează neîncetat pentru a ne încarcă bateriile. De exemplu, ca efect benefic al somnului, hormonul de creștere își intensifică valorile, iar cortizolul, nivelul stresului scade. Leptina și grelina, doi hormoni care suprimă senzația de foame sunt afectați negativ de lipsa de somn. Aceștia pot schimba cât de mult mâncăm, ceea ce duce la creșterea în greutate. [1]
  2. O dieta sănătoasă. Țineam să cred că o dietă înseamnă să nu mănânc după ora 18:00 și sunt pe drumul cel bun. Greșeala era că nu prea țineam cont de ce mâncam până în ora 18:00. Organismul nostru este creat să poată fi susținut numai cu fructe, legume și proteine. Zahărul, uleiul procesat, carbohidrații, sunt doar extra topping. Starea de bine vine din nutrieții din mâncare, nu de numărul scăzut de calorii din produsele prefabricate.
  3. Activitatea fizică. Acum câțiva ani am avut o accidentare la metatarsieni ce m-a împiedicat să alerg timp de 5 luni. Lipsa de activitate mi-a dat ritmul peste cap. Digestia mi-a fost încetinită, trupul a început să prindă proporții, iar musculatura s-a atrofiat. Ideea de bază este că activitatea fizică iți redă starea de bine, cheful de muncă și energia necesară să treci peste o zi tumultuoasă.
  4. Un program organizat. Organizându-ți ziua poți să îți faci timp și pentru exercițiu fizic și să gătești sau să te relaxezi.

 

Gândește-te la o mașină. Dacă nu îi dai carburant, nu o poți muta din loc. Dacă îi dai carburant de proastă calitate, o să îți creeze probleme când îți este lumea mai dragă. Dacă o duci la service să o verifici periodic, atunci va avea o viață lungă și te va duce acolo unde dorești, în siguranță. Exact așa este și organismul nostru. Are nevoie de apă, hrană și odihnă pentru a funcționa. Dacă hrana este de proastă calitate, atunci vom avea parte de diferite probleme medicale și vom funcționa tot mai greu. Dacă nu verificăm periodic starea noastră de sănătate, nu putem ști unde se pot lua măsuri pentru a îmbunătăți starea de bine și stilul de viață.

 

În concluzie, starea de bine este dată de felul în care se simte organismul nostru. Organizează-ți timpul eficient încât să ai timp și pentru tine. Bea apa. Mănâncă sănătos și fă-ți o prioritate din a dormi cel puțin șapte ore pe noapte.

Ascultă-ți organismul! El știe cel mai bine care-i sunt nevoile!

 

 

 

 

[1] https://www.webmd.com/sleep-disorders/ss/slideshow-sleep-body-effects

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Related Articles

Spune-ti parerea...

Cafea, Cafea, tu ești bună sau ești rea?
Cum să reduci riscul evoluției bolii Alzheimer și Demenței?
Meniu
ro_RORomână