NutritieReteteSanatate

Tu știi să prepari corect un smoothie?

Niciun comentariu

Am primit destul de multe întrebări despre băutura numită smoothie, așa că voi răspunde la cât mai multe dintre ele în acest articol.

Mie îmi plac foarte mult și cel mai des mi-l prepar după antrenament, de cel mult 3 ori pe săptămână. Motivul pentru care fac asta îl veți afla în următoarele rânduri. Aceste smoothie-uri sunt foarte ușor de preparat și extrem de benefice pentru organismul nostru. Spun extrem de benefice, în condițiile în care mesele voastre nu conțin deloc fructe sau legume.

 1. Exista vreo diferență între smoothie-ul făcut în casă și cel cumpărat din magazin?

R: Da, există o mare diferență. Ambele smothie-uri conțin zahar. Diferența este că smoothie-ul făcut în casă conține zahăr produs natural de către fruct, în timp ce smoothie-ul  din market conține zahăr adăugat, ori miere de albine adăugată. Deci nu este atât de sănătos, iar caloriile sunt distribuite diferit.

 1. Care sunt beneficiile unui smoothie?

R: Cum am menționat mai sus, dacă dieta voastră nu conține deloc fructe sau legume, un smoothie este mult mai bun decât nimic. Dar, totuși, atât fructele cât și legumele, își pierd din nutrienți atunci când sunt mixate. În plus, fibrele din pulpa smoothie-ului ajută la curățarea colonului.

 1. Este deajuns să adaugăm doar fructe și legume în conținutul smoothie-ului?

R: Smoothie-urile sunt delicioase, plus o sursă de energie, dar această sursă provine doar din zahar și mai nimic altceva. Recomand să adăugați iaurt pentru un plus de proteină și calciu, semințe de chia pentru un plus de fibre și semințe de in pentru acizi grași Omega 6, Omega 6, plus alte vitamine și minerale. Abia acum putem spune că avem un pahar de energie!

Să sumarizez cele de mai sus, smoothie-urile sunt foarte sănătoase. Trebuie doar sa știi ce ingrediente să incluzi în prepararea acestuia și care sunt limitele. Nu vrem să transformăm o băutură sănătoasă într-o bombă calorică, nu?

Dacă țineți la greutatea voastră, nu aș adăuga niciodată înghețată, sirop de ciocolata sau mixuri de budincă. (excepția se face doar în cazurile în care sunteți epuizați psihic și fizic, atunci avem dreptul să ne facem de cap cu un deliciu cu mai multe calorii).

Sfatul meu!

 • Optați pentru fructe care conțin mai puțin zahăr. Și aici mă refer la aproape toate fructele de pădure, căpșuni, grepfrut, sau papaya. Bananele, cireșele, strugurii sau magno-ul, conțin foarte mult zahar. Deci, cu cât cantitatea din smoothie este mai mică, cu atât mai bine.
 • Adaugați proteine,fibre și grăsimi sănătoase. Pentru un conținut de proteină puteți adăuga whey protein sau iaurt natural. Pentru fibre, adaugați semințe de chia și in. Pentru grăsimi, adaugați jumătate de avocado (acesta conține antioxidanți, Complexul de B și potasiu).
 • Nu uita de VERDE! Încearcă să adaugi în orice smoothie și o mână de spanac. Gustul de spanac nu va fi prezent, doar beneficiile sale. Cel mai bine ca smoothie-ul să conțină 80% legume și 20% fructe.
 • Trebuie acordată atenție și faptului că atât fructele cât și legumele se încadrează în două categorii: acide și alcaline. Singurele alimente ce pot fi combinate cu orice sunt merele și morcovii. Voi posta curând un articol despre combinarea corectă a alimentelor.

Pentru a vă simula interesul de a încerca câteva smoothe-uri acasă, vă propun o provocare!

Mie una, îmi place să combin utilul cu plăcutul. Așadar, m-am gândit să îmi asortez smoothie-ul cu ținuta purtata în acea zi. Ce spuneți? Merita sa încercam? Zilnic voi posta ținuta și rețeta cu smoothie-ul meu. În comentarii sau în privat, aștept și smoothie-ul și ținuta voastră!

Pentru astăzi am ales un smoothie cam plin de zahar, dar a meritat culoarea!

Roz/Mov deschis! Banana &căpșuni & morcovi (450 calorii) 

 • 1 banana
 • 4 căpșuni înghețate (pentru ca smoothieul sa fie rece)
 • 4 morcovi mici
 • 1 lingura whey protein de căpșuni
 • 1 lingurița semințe de chia
 • 1 linguriță pudra de acai (sursa de antioxidanți)
 • 100 ml lapte de migdale fără zahar.

 

Alte exemple de smoothie pe care le puteți încerca!

  Roz deschis. Coacăze și spanac (300 calorii) –

1 lingură iaurt natural

1 lingură coacăze (înghețate)

100ml lapte de migdale fără zahar

1 lingură whey protein de vanilie

Câteva cuburi de gheață

 Verde. Ananas și spanac (290 calorii)

1 lingură iaurt natural

1 banană (îngheață)

150 g ananas tăiat bucăți (înghețat)

o mână spanac

100 ml lapte de migdale (fără zahăr)

1 lingurița semințe de chia

Miere de albine (optional)

  Galben. Ananas și magno (270 calorii)

100 g bucăți de ananas (înghețat)

100 ml lapte de cocos

100 g magno (înghețat)

1 banană (înghețată)

1 lingurița semințe de chia sau in

1 lingură whey protein de vanilie

  Mov. Fructe de pădure (250 calorii)

O mână de spanac

100 g coacăze înghețate

100 g zmeură înghețată

1 banană

100 ml lapte

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Related Articles

Spune-ti parerea...

Mic dejun-cocktail de nutrienți
O calorie NU este o calorie!
Meniu
ro_RORomână